Langs Heilige Huizen


Go to content

Main menu:


Rondom H Rosa van Limakerk

Kerken en Kapellen > Sibbe

KERKHOFKAPEL
Sibberkerkweg 38, 6301 AT Valkenburg aan de Geul.
Tegenover de kerk ligt op het kerkhof van Sibbe een open Kerkhofkapel van mergel in neo-gotische vormen. De kapel is opgetrokken in mergelsteen. De voorgevel steekt boven het met leien gedekt zadeldak uit. In de spits boven de ingang is een vierpas versiering aangebracht en een extra sierband. Tegen de ingang is aan beide zijden een steunbeer aangebracht. De kapel is rechtgesloten en heeft geen deur of hekwerk om de ingang af te sluiten. Tegen de rechterzijde is een priestergrafsteen aangebracht. De kapel is crème-kleurig geschilderd met een wit kruis ribbengewelf, waarvan de ribben rose-rood zijn geschilderd. Boven een altaar hangt een groot kruis zonder corpus maar met een klein Christushoofd, met doornenkroon. De oorspronkelijke corpus is ooit uit veiligheidoverwegingen in de Rosa-Kerk geplaatst. Deze kapel is de officiële grafkapel voor de parochiepriesters van Sibbe-IJzeren.MARIAKAPEL IJZEREN
De kapel ligt op een verhoogd plateau, op een driesprong. Voor de kapel ligt een ronde mergelstenen waterput. Groenvoorziening accentueert de kapel. Zeer open kapel met zadeldak. De kapel werd in 1955 gebouwd op een plaatst waar eerder een oude linde stond. Onder deze linde werd jaarlijks een rustaltaar voor de Sacramentsprocessie ingericht. In 1955 besloot de buurtschap IJzeren op deze plek een 'blijvend rustaltaar' te bouwen. De kapel is gebouwd met mergelstenen op een plint van kunradersteen. Vier hardstenen treden geven toegang tot de kapel. Aan beide zijden is een rondboogvenster aangebracht, geaccentueerd met Kunradersteen.

KRUISEN EN GEVELBEELDEN IN SIBBE EN IJZEREN
In de dorpen Sibbe en IJzeren zijn schitterende kruisen en gevelbeelden. Meestal zijn deze op mergelgevels van eeuwenoude boerderijen of vakwerkhuizen geplaatst.

ROZAKAPEL SIBBE 1979, RUSTALTAAR 1922
Lokerstraat 20, 6301 AL Valkenburg aan de Geul. De kapel ligt in een zijstraat van de Bergstraat, de Lokerstraat, op de plaats waar de weg overgaat in een voetpad. De kapel ligt op een verhoging langs de weg en is te bereiken via een trap van bielzen. Twee banken bieden de wandelaar rust. Kapel in mergel, hout en glas met een veroverstekend dak. In augustus 1922 kreeg de heer Wijnands van de Federatie van R. K. Werklieden Verenigingen te Heerlen tijdens een provinciale Huisvlijttentoonstelling een 'Eereprijs' voor de inzending van een rustaltaar. Dit rustaltaar, uitgevoerd in honderdenstukjes tegelwerk, staat centraal in deze kapel. Men kan zeggen dat de kapel in 1979 enkel gebouwd is om dit rustaltaar een permanente plek te geven. De achterwand en een klein deel van de zijkant is uitgevoerd in mergelsteen. Zware houten balken en veel glas vormen het front en de rest van de zijgevels. De kapel kan geheel met glazen deuren worden gesloten. Het interieur wordt volledig gedomineerd door het bovengenoemde rustaltaar. Honderden kleurige stukjes steen vormen een exotisch geheel. Op het altaar staat een beeld van de H. Rosa, waaraan ook de kerk van Sibbe is gewijd. In het front van het altaar zien we o.a. het Lam Gods.
Verering van de H. Rosa van Lima. Meer weten over H. Rosa?

Home | Wandel- en Fietsroutes | Kerken en Kapellen | Educatie | Agenda | Links | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu