Langs Heilige Huizen


Go to content

Main menu:


Route 3: Valkenburg-Oud-Valkenburg v.v.

Wandel- en Fietsroutes

WANDELROUTE 3: VALKENBURG - OUD-VALKENBURG v.v.

Deze wandeling verbindt de wandelingen in het centrum van Valkenburg met de wandeling in Schin op Geul. Combinaties met deze wandelingen zijn dus mogelijk. De religieuze objecten liggen vooral langs de grote doorgaande verkeersroute. De route is ongeveer 5 km lang.

Installeer de Adobe Reader

Klik voor meer informatie op de symbolen in de kaart.

Start: Berkelplein Valkenburg. Hier kunt U ook uw auto parkeren.
Verlaat het Berkelplein richting de Neerhem. Op de hoek van de gevel van Hotel Atlanta staat een mooi beeld van St. Antonius.

Hier gaan we links af, richting Schin op Geul.
Aan deze straat staan een aantal mooie mergelpanden. We lopen door tot we bij Parkhotel Rooding uit 1890 komen. Dit imposante gebouw, ontworpen door de bekende architect P. Cuypers als Kurhaus ‘Huis ter Geul’. De exploitatie werd geen succes, in 1911 werd het pand overgenomen door de Franse Paters Redemptoristen, die uit Frankrijk verdreven waren, en maakten er een klooster van. In 1939 werd het weer hotel. Rond 1890 was de beroemde architect Pierre Cuypers uit Roermond nauw betrokken bij de bouwkundige - en toeristische ontwikkelingen in Valkenburg.


We vervolgen onze weg, steken de Sibbergrubbe over, lopen over het trottoir en komen bij de Priorij Regina Pacis.
Dit is een 'slotklooster' van de Benedictinessen van het Heilig Sacrament en is niet te bezoeken. Wel is een vleugel van de kapel voor gebed toegankelijk. Het gebouw stamt uit 1958.
Als we doorlopen komen we langs een mooi smeedijzeren wegkruis. We zien al in de verte, bij een groepje bomen de Sint Jansboskapel. Voor de boerderij gaan we naar rechts de Sint Jansbosweg in en lopen naar deze kapel. De kapel dateert uit ca. 1915. De open wegkapel heeft een rechthoekig grondvlak en een zadeldak met rode dakpannen.

Loop terug naar de "Oud-Valkenburgerweg" en ga rechts richting de H. Johannes de Doperkerk van Oud-Valkenburg.
Deze kleine kerk is zeer bijzonder. Het oudste deel is het middenschip dat omstreeks 1050 gebouwd is. De toren stamt uit de 15e of 16e eeuw. In 1851 werd de kerk gerestaureerd en tevens voorzien van een noordelijke zijbeuk. Het koor werd in 1757 door de Akense architect J.J. Couven gebouwd in classicistische vormen met hardstenen ornamenten en pilasters. Het hoofdaltaar in rococostijl wordt ook toegeschreven aan het atelier Couven en is een attractie. De kerk bezit een aantal bijzondere beelden en een prachtige, uit Spanje afkomstige deur.

Ook het kerkhof is een bezoek waard. Er zijn een aantal bijzondere grafstenen uit de 17e en 18e eeuw en rechts van de Pastorie staat een passiekruis uit de 18e eeuw.


We lopen terug richting Valkenburg en slaan rechts af door de laan met oude lindenbomen richting Kasteel Schaloen.
Let op de Kasteeltuin met watermolen en het door Cuypers in neogotische stijl verbouwde Kasteel Schaloen, oorsprong 1387. Voor het kasteel rechts af en via de beukenlaan naar de brug over de Geul. Intussen hebben we rechts nog een prachtig zicht op Oud-Valkenburg en Kasteel Genhoes uit de 12e eeuw.
Aan de overkant van de Geul staan de " Drie Beeldjes". Dit is de enige "Calvaire" die Nederland rijk is. Aan beide zijden van het kruis staan Maria en Johannes. Het geheel stamt uit de 18e eeuw. Er is een vierde beeldje; de H. Rochus.

We lopen langs de Geul richting Valkenburg. Bij het parkeerterreintje, de weg is daar van asfalt, gaan we links en nog een keer links de brug over. Ga dan rechts af en blijf het pad volgen dat langs de Geul loopt.
Rechts Kasteel Oost, in de 14e eeuw gebouwd als hoeve, in de 18e eeuw verbouwd tot kasteel.

Blijf het pad volgen, u komt dan vanzelf weer op het Berkelplein in Valkenburg.

Home | Wandel- en Fietsroutes | Kerken en Kapellen | Educatie | Agenda | Links | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu