Langs Heilige Huizen


Go to content

Main menu:


Algemene Begraafplaats Cauberg Valkenburg

Kerken en Kapellen > Valkenburg

ALGEMENE BEGRAAFPLAATS CAUBERG 1836-1837
Cauberg 19, 6301 BT Valkenburg aan de Geul.
Uniek terrassen kerkhof met grafkapellen gebouwd met mergel en grafkelders uitgegraven in de mergelondergrond. Ze liggen in de nabijheid van de wanden met galerijgraven. Doordat de graven iets verhoogd langs de Cauberg liggen zijn ze van betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul.


De grafkapellen bezitten architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.


KERKHOFKAPEL
De kapel werd bij de aanleg van de begraafplaats in 1836-1837 gebouwd in de toenmalige neoclassicistische stijl. De mergelstenen kerkhofkapel heeft een smaller koor met dakruiter. De daken zijn met leien gedekt. Boven de rondbogige ingang is een halfrond timpaan aangebracht. De ingang wordt door een houten deur met spijlen gesloten. Lisenen staan op de hoeken van de voorgevel. In het koor is aan beide zijden een halfrond venster aangebracht. Het interieur is wit gepleisterd. Het koorgedeelte wordt afgesloten door een smeedijzeren hek. In het koor staat een altaar met daarboven een calvarie groep: een kruis, geflankeerd door beelden van Maria en Johannes.GRAFKAPEL HABETS
In Neo-Gothische stijl in 1892 naar een ontwerp van arch. P. Cuypers in opdracht van de familie H. Habets-Willems gebouwde grafkapel. De vrijstaande achtzijdige grafkapel telt één bouwlaag en wordt afgedekt met zadeldakjes met leien in Maasdekking en bekroond met een lantaarn met een spits dakje. Spitsboogvormige glas-in-lood vensters, toegang met decoratieve afwerking aan de bovenzijde. Frontgevel met deur in een klein portiek met hierboven een spitsboogvormige nis. Geveldelen uitlopend in topgeveltjes.

GRAFKELDER PALMEN
Met elementen van Neo-Romaans omstreeks 1883 in opdracht van de familie Palmen gebouwde grafkelder. Symmetrische indeling frontgevel. Rondboogvormige gietijzeren deur in rondboogvormige omlijsting, geflankeerd door kleine boogvormige nissen. Van het interieur zijn onder meer van belang: het plafond met kruisribgewelven in baksteen en de kelder afgedekt met houten luik met hierin grafnissen afgedekt met grafstenen.


FAMILIEGRAF DE GUASCO
Met elementen van Neogotiek in 1864 in opdracht van de adellijke familie De Guasco gebouwde grafkelder. Middendeel uitlopend in een topgevelachtig fronton met hierin een blinde nis met de tekst: 'Begraafplaats van de familie De Guasco 1864', en afgedekt met hardsteen. Spitsboogvormige toegang met decoratief smeedijzeren hekwerk. Aan de linker- en rechterzijde van de toegang spitsboogvormige blinde nissen met hardstenen ornamenten. Van het interieur zijn onder meer van belang: de vloer met hardstenen plavuizen, in de zijwanden spitsboogvormige grafnissen afgedekt met grafstenen, plafond met kruisribgewelven op decoratieve mergel consoles, voor de achterwand een altaar in mergel met in een spitsboogvormige nis een afbeelding van Christus en bekroond met een kruis.

Dagelijks geopend.

Klik voor meer info

Home | Wandel- en Fietsroutes | Kerken en Kapellen | Educatie | Agenda | Links | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu