Klooster van de Paters van de HH Harten - Langs Heilige Huizen

Go to content

Main menu:

Klooster van de Paters van de HH Harten

KERKEN EN KAPELLEN > Valkenburg

VOORMALIG KLOOSTER VAN DE PATERS VAN DE
H.H. HARTEN 1877
ECR DOMAINE CAUBERG

Cauberg 19, 6301 BT Valkenburg aan de Geul.

Het klooster op de Cauberg is vanuit een toenmalige villa met koetshuis gebouwd door de Duitse Zusters Urselinen (Ahrweiler) als kostschool voor jonge meisjes. Door de maatregelen van de Duitse regering Bismarck tegen de religieuzen, de zg. Kulturkampf, moesten de religieuzen vluchten. Zo kwamen deze religieuzen in Valkenburg net als de Duitse Paters Oblaten (Ravensbosch) en de Duitse St. Jozeffranciscanessen (Boschlust, vroeger Sint Pieter).
Van 1876 tot 1877 bouwden de Urselinen dit complex aan de Cauberg. Toen de zusters weer naar de Moezel terug konden keren kochten de Paters van de H.H. Harten van hen dit huis in 1920.

Deze van oorsprong Franse kloostercongregatie (Parijs 1800), meerdere malen door laicistische regeringen uit Frankrijk gezet, was de eerste die na de Franse Revolutie weer begon aan de verspreiding van het evangelie over de wereld, feitelijk Oceanië en Zuid Amerika.
Haar beroemdste missionaris werd de Vlaming Damiaan de Veuster die melaats werd met de melaatsen op het beruchte eiland Molokai (1840-1889). In 2005 gekozen tot de 'beroemdste Belg'.

'De Cauberg', die in 1920 werd aangekocht, fungeerde vanaf het begin als hoger opleidingshuis (na de middelbare school) voor missionarissen in binnen- en buitenland. Vanuit de Cauberg trokken honderden missionarissen naar Indonesië, Brazilië, Cook-eilanden, Mozambique. Ze legden daar de grondslag voor nieuwe kerken en op den duur ook voor eigen opleidingen. Het klooster is altijd studiehuis geweest voor de eigen congregatie. Toen het aantal studenten terugliep en hogere eisen werden gesteld brak er een periode van fusies aan. Dit type kloosters was zoveel mogelijk zelfvoorzienend: er waren lonen noch subsidies en de missionaire uitzendingen kostten handen vol geld. Af en toe moest de noodklok worden geluid en elk jaar kon men rekenen op de omhalingen van graan, aardappelen, fruit bij de boeren in de wijde omtrek. De paters gaven pastorale assistentie in Valkenburg en wijde omtrek.
Momenteel ‘ECR Domaine Cauberg’, een kleinschalige particuliere woon- en zorgvoorziening.
Klik hier voor meer info.

 
Back to content | Back to main menu