Klooster van de Franse Paters Redemptoristen - Langs Heilige Huizen

Go to content

Main menu:

Klooster van de Franse Paters Redemptoristen

KERKEN EN KAPELLEN > Valkenburg

PARKHOTEL ROODING 1892
VOORMALIG KLOOSTER VAN DE FRANSE PATERS REDEMPTORISTEN
MOMENTEEL PARKHOTEL VALKENBURG

Neerhem 68, 6301 CJ Valkenburg aan de Geul.
In juni 1892 werd het ‘Kurhaus 't Huis-ter-Geul’ in gebruik genomen. Voor de vestiging van een Kuurhotel werd Valkenburg gekozen omdat het 'de beste en gezondste plek in het malaria-vrije Geuldal was'.
Het prachtige, in mergelsteen opgetrokken gebouw, zoals we het vandaag de dag nog kennen als ‘Parkhotel Rooding’ werd ontworpen door stadsbouwheer architect P. J. H. Cuypers.

Gelegen in het 'Geböschke', het mooiste en bosrijke deel van de Heunsberg, werd het als het ware tegen de heuvel aangebouwd. Tot op de dag van vandaag zijn de enorme balkons en terrassen die dit 'Kurhaus' zo'n deftige en feestelijke aanblik gaven, in stand gebleven, evenals de hele sfeer die dit prachtige pand met entourage tot zo'n mondain geheel maakte. Met de exploitatie van een dergelijke luxehotel schijnt Valkenburg de tijd ver vooruit te zijn geweest. Nadat de Kurhausgedachte commercieel niet uitvoerbaar was gebleken, veranderde het pand plotseling, in 1911, van bestemming.
Franse paters Redemptoristen die in Frankrijk verblijfsmoeilijkheden hadden, kochten het pand aan en vanaf dat moment leek het voor het toerisme verloren.

De ‘Franse Paters’, zoals de volksmond hen noemde, hadden weinig contact met de plaatselijke bevolking. In 1939 verlieten zij Valkenburg weer.

Een Valkenburgse hotelhouder, de heer Johan Rooding, die pâtissier en kok was lukte, wat tientallen jaren eerder niet mogelijk was gebleken, het hotel tot een succes te maken. Samen met zijn echtgenote en kinderen werkten zij vol overgave aan hun levenswerk.
Sinds 1 januari 2007 is de exploitatie van Parkhotel Rooding in nieuwe handen.


Klik hier voor meer info.

 
Back to content | Back to main menu